Friday, December 28, 2012

Day 5 : Yeay balik KL


Ok ni last day, bangun pagi2 terus siap then tunggu taxi yang kitorang dah pre booked dengan lovely tours 300THB. Last night kitorang stay kat BP Hotel, hotel ok nice, cantik lagi dari Grand Plaza Hotel tp jauh cket la kena jalan kalau nak pegi tempat jual2 makanan bila malam. Disebabkan last day xde apa2 nak beli n buat just packing so kitorang ok la. 

Overall my point of view about Hatyai :

  • Not so friendly people, xsuke senyum, suke cakap jerit2 as if kitorng pekak or agaknya xpaham. Kadang2 rude jugak so sabar k ;p
  • Suka korek idung so beware ok whatever u touch or bought. Kalau beli buah or barang makanan make sure basuh or tgk si penjual tu cmne. Except orang Melayu thai sana.. boleh la..
  • Not so hygienic place to visit if u have kids. Kalau bawa make sure prepare betol2.
  • Lots of dogs, kiri kanan depan belakang. Bukan yang puppy tu tau ni yang besar godang tahap cam stray dogs tu.. So be extra careful xpasal2 kena kejar or kena samak nti
  • Kalau nak beli barang souvenier tu mesti tawar sampai orang tarik muka masam. Haha ;)
  • Always planned mana nak pegi and survey brapa kena bayar utk tuk2 especially kalau nak visit tempat2 di hatyai. Kalau setakat nak pusing2 around pekan hatyai tu 20THB je
  • Xyah risau makanan halal, ada je.   
  • Kalau beli air xkesah la air ape2 kt kedai makan if u nak kurang ice or xnk ais kena charge lebih
  • Bersepah2 pork jual kt kedai makan tu. Siap ada kepala kaki telinga la.. Euww
  • Apa lagi eh.. xigt dah.. Ok lastly JUST ENJOY! sebab mana2 tempat kite pegi pon xde tempat yang perfecto rite..

So far trip ke Hatyai ni okla dengan budget ciput boleh enjoy. Roughly below RM1000 boleh bersuka ria.. Yeay mission accomplish ;))

Next trip kitorang plan dengan family masing2 lak.

Till then Bye Hatyai.. 

2 comments:

Amirul Asyraf Ahmad Azmi said...

As salam
Nk tanya..kat Hat Yai susah x nk cari tmpt solat? I mean, ada x surau2 or masjid2 or stesen minyak yg ada surau ke? Kalau senang nk cari, xla risau dah nk p merayau mana2 area Hat Yai tu. :)

yaNa MaLeK said...

Sorry sgt lambat reply. Kitorg penah nampak sekali je surau/masjid. Temple banyak la. Kitorg solat selalu balik hotel sebab dekat kan klu jalan area town tu. so better cr hotel yg tengah2 town. Hope it helps 😊