Wednesday, December 26, 2012

Day 3 : Khlong Khae Floating Market


Hai semua.. dah naik kerja or sambung cuti lagi till next year? i kena keje la but next monday cuti balik.. hehe malas kan nak buat kerja sbb dah end of year and mood cuti2. Tapi kalau sesapa ada anak2 mesti tengah busy uruskan kelengkapan sekolah anak2. Xpela tula tugas ibu bapa kan dan pengorbanan untuk mereka ;)

Ok kita sambung Day 3. Pegi Khlong Khae Floating Market. Actually ni la satu2 tempat yang i look forward to go. New experiance kan.. Tapi floating market ini bukan petang start 4-9 pm and only on weekends sahaja. So sesapa yang plan nak pegi better check scheduled masing-masing. And lagi satu tips mesti chartered tuk2 sebab nanti dorang boleh tunggu kite masa kat sana sampai abis kite shopping. Xkesah la berapa jam korang nak duk sane. Kalau xchartered nanti susah korang nak balik hotel sebab agak susah la tuk2 nak masuk situ. So remember that tips!!  

Semalam nya kitorang dah discuss ngan abang tuk2 boleh tak bawa kitorang ke floating market. Dia cakap ok then bagi kitorang dengan harga 400THB. So far tula best rate yang kitorang dapat after tanya2 gak dengan tuk2 lain. Ada yang 500THB dan 600THB tapi xnak tunggu or bagi syarat boleh kat situ selama 2 jam je. Banyak je tuk2 depan hotel tu korang boleh naik tp biasa la keyword kite MURAH dan berbaloi2 ;p 

Di sebab kan dah janji dengan abg tuk2 kul 3.30 pm so pagi tu kitorang decide jenjalan kt shopping mall. Tengok2 barang apa orang kate window shopping. Ok gak xlah mahal sangat. Murah cket dari KL.

Haa ni cite i pakai baju yang renyuk seribu ok. Dah iron kt KL tapi dah masuk dalam bag habisss.. Hotel pulak xde sediakan iron. Tu satu disadvantage nye. Yang lain2 boleh la sebab kite kan dok hotel untuk tido sahaja. So bear with it. 



Bila dah kul 3.30 pm kitorang tunggu kat hotel then abang tuk2 datang untuk bawa kitorang ke floating market. Yeay!! Best la tp kecik je tempat tu. Yang besar kan kat Bangkok tu. InsyaAllah kalau ada rezeki boleh la pegi pulak.. Ada jual makanan, souveniers, t-shirt, pottery, bantal, baju2 yang macam online tu tp xbanyak choice sangat, dan macam2 lagi. Price ok murah then korang boleh tawar menawar sampai puas hati or peniaga tarik muka.. hahaha tips ok. Sebab kalau dorang xbagi just go ke kedai lain. Barang2 kering ada jual atas land tapi yang floating tu semuanya makanan. Harga pon murah start dari 20THB dan paling mahal pon 35THB rasanya kot. Makan la korang sampai kenyang ;))

So enjoy the pics ye!








Balik je trus flat.. ohh tidak sambung lagi shopping ke area hotel. Hehe
 
End of day 3..

3 comments:

FarahBaek said...

okey..bila tgk gmbor.serius burok gler tdung kite pkai dgn baju tu..asal bley je..awk punye baju nmpk cm corak abstract..okey ape....

FarahBaek said...
This comment has been removed by the author.
yaNa MaLeK said...

FarahBaek : hehhe abstract la sgt.. nasib kat sana xde org kenal.. klu x harus nyorok ok klu jmp org ;p