Tuesday, December 25, 2012

Day 2 : Interesting Places in Hatyai


Hari kedua kami decide untuk visit places around Hatyai. Bangun pagi2 siap semua then terus keluar cari breakfast. Kitorang breakfast ringan-ringan je beli roti dan mineral water kat 7 elevan. Haa kat Hatyai bersepah 7 eleven ni. Xjauh antara satu sama lain. Maybe sebab ramai tourist kot. Top up pon bole beli kt sini. Peringatan : kalau korang nak beli roti tu tengok2 cket, klu maggi pon baca betul2 ada banyak yang pork - non halal.

Eh haritu lupa nak bagitau, kalau sesiapa yang xnak roaming tu boleh la beli simcard local kt sane. Murah dan ada jual kt 7 eleven. Tapi biasanya kat airport tu before korang lepas immigration and nak exit departure hall tu ada orang bagi free simcard. Kitorang haritu dapat TrueMove simcard. Dari pembacaan TrueMove ni offer best rate among others. Dalam free simcard tu ada 20THB free then korang boleh la topup sendiri kt 7 eleven. Xhassle pon. Very convenient ;) 

K lepas breakfast, bila jalan-jalan kitorang pegi Morning Market, kt situ ada jual macam-macam. Ala sama macam pasar basah kite la kat sini. Ramai orang tepi2 jalan dan bau macam2.. hehe. Ada banyak juga tuk-tuk yang korang boleh naik. Sekali naik 20THB xkesah la jarakny. Kire around pekan hatyai tu. Then masa kitorang tgh jalan2 ada sorang abang tuk-tuk ni offer untuk bawa kitorang ke 4 tempat dengan hanya 1000THB. Murah la dari pagi sampai petang. Kira full day jalan. Plus point abang ni boleh speak Malay dan Muslim.. Yeay senang hidup xyah pikir2 apa2 lagi. Apa lagi kitorang pon ON je. Tips : better chartered tuk-tuk so diorang akan tunggu kite dan kadang2 tolong haggling untuk kite dengan org local.. Boleh jugak jadi photog xbertauliah.. hehe




Sebenarnya korang boleh pilih mana nak pegi tapi of cos la kan xtau mane. Mintak abang tu suggest. Driver tuk-tuk ni semua ada list yang dorang pegi sebab dah biasa kan bawa tourist ke tempat-tempat menarik. 

Lepas dah discuss 4 tempat yang akan kitorang pegi 
  • Wat Hat Yai
  • Chang Puak Camp (Tmp Gajah)
  • Samila Beach (Golden Mermaid)
  • Tan Kuan Hill & Songkhla Aquarium
  • Free added : Naga 2 kepala (Pertemuaan air tawar dan air masin), kedai kekacang
 
Wat Hat Yai

korang baca sendiri ok history ni ;)






 
 Gambar 1st tu bilik yang jual barang-barang sembahyang dorang. Nampak tu sami yang pakai baju kuning tu. Abang tuk-tuk tu cakap dorang memang duduk dalam tu kira macam jaga la tempat tu

Gambar 2,3 nampak tak gambar orang tu, menurut kata abang tuk-tuk mayat orang tu ada dalam tiang tu. Kira macam disemadikan dalam tiang. So gambar tu macam tanda kubur dorang la. Haa setiap tiang tu ada orangnya. Bayangkan ada brapa tiang kt temple tu. 

Gambar 4 tu tuk-tuk kitorang, see ada bulan bintang tu maksudnya driver dia Muslim. So kalau datang Hatyai boleh la tengok2. 

Tempat Kekacang dan segala tidbits

Oh sorry xsempat lak tanya apa nama dia in melayu. tapi kt situ la



Chang Puak Camp ( Tempat Gajah)



Fees? Hehehe jangan tanya i x ingat la ada jot down tapi mana tah hilang nya.. Best la kalau nak boleh ride gajah dan menyusuri sungai. 

Samila Beach ( Golden Mermaid)

Sebelum apa-apa kita makan dulu sebab perut dah bunyik2. Kate nya dah tengahari kan. Abang tuk2 bawak kitorang makan kat area Samila Beach yang ada the infamous golden mermaid. Ada orang cakap kalau pegi Hatyai kalau xpegi amik gambo dengan ikan duyung emas tu macam xsampai sane lagi..


Ok perut dah kenyang jom amik picture dengan mermaid yang seksiii.. Hehe

 

It supposed to write IFY Hatyai 2012.. Tp xnpk asik kena washed dengan air laut je

Tan Kuan Hill & Songhkla Aquarium



Songhkla Aquarium tu sorry xde pictures sebab nak save battery camera for tomorrow as kitorang nak pegi Khlong Khae Floating Market.. tempat yang memang aim nak pegi dan memang tempat must go. 

Naga 2 kepala ( Pertembungan air tawar dan air masin)

Abang tuk2 tu cerita tempat naga yang ada ni adalah di mana ada pertembungan air tawar dan air masin. Ni ada nampak kepala je kan, ekor nya ada kat tempat lain tp i xamik lak gambar pulak. Sebab xtau cerita yang sebenar. Bila sampai kt sini barula tau.. 



End of Day 2

2 comments:

FarahBaek said...

tak tahan lurve imah senget benget..hahahha...
kite suke, dpt tgk balik pic2 yg gedik kat sane..
knape mesti ade gambar scandal i (si abg tuk tuk) di setiap peristiwa.....hahhaa
rindu la kat korang..

yana, tulis la nature org thailand..suke korek hidung walau di mana anda berada...hahahhahaha

yaNa MaLeK said...

FarahBaek : hahha mmg bukan skandal ke ngn abg tuk2 tu.. tula rindu jugak kt korang.. tu diaa lupe sungguh part tu.. ni pulun tulis day 1- day 5 sehari ;) nti add