Monday, July 12, 2010

Ciss kelako btol....

hi peeps.. how's weekend..surely best kan spending time your love ones..for me just a normal weekends lepak tengok tv kat umah..singgah KLCC kejap cuci mata looking for a nice jeans but sadly xde yang menepati citarasa moi..

ok laa sebenarnya nak gelak guling-guling actually sebab nya just now i got a phone call said that i won cabutan bertuah dari Pow*r R**t RM7000...siap orang tu inform bagitau nama bagai sume..the person cakap apa tah nama dia i xdengar sangat sebab slang sore cam indon..dari mula i dah tau msti ni phising call saja nak scam people giving their account number..so i decided to play around...

Caller :  Hi, Selamat Pagi..Saya .....(nama apa tah dia sebut)....
Me     : Pagi...ooo ok ...
Caller : Untuk makluman cik, saya dari Syarikat Pow*r R**t telah menjalankan siri scanning semua bangunan  dan didapati bangunan cik telah memenangi cabutan bertuah (dalam hati bila masa lak i ada bangunan ni..ish kot ye pon nak menipu xyah melampau..kah..kah..kah)
Me    : ooo really bestnye (wahhh rajin kan layan..)
Caller : Cik dapat wang tunai sebanyak RM7000. Bagi membolehkan cik dan ahli keluarga untuk dapatkan hadiah tersebut...boleh berikan no akaun bank supaya pihak kami dapat memasukkan duit tersebut ke dalam akaun cik...
Me : ok bank apa ? mode testing..saya ada HSBC..meh nak bagi no akaun ..yes dengan nada gembira of cos kata nak main-main kan.. macam banyak bank je kan siap offer nak bank apa...wakakkaka
Caller : oh HSBC..dengan nada yang kurang gembira..tapi pihak kami ada kerjasama dengan pihak Maybank sahaja..ada tak ahli keluarga yang ada akaun Maybank..
Me : ohh xde laa saya ada HSBC sahaja...of cos la i tipu kan just to see his reaction
Caller :...tutuuutttt..tutttt..tuuutttt...trus hung up..
Me : hahahha padan muka..

See...nampak sangat menipu kan..dah la 1st nak tipu cakap menang cabutan bertuah cakap nama melayu tapi slang indon, then cakap xde bank tertentu terus letak phone...hahhahha dude taktic lama ar..now people are more carefull 

So people out there beware sebab ramai yang kaki tipu ni nak ambik kesempatan..don't trust anyone and gave u detailes especially cc number and account number and one more no answering phone calls when u at ATM machine...coz hackers can easily knew ur pin num by hearing the sound when u key in the pin..


ok ladies,,,have a nice day and happy Monday

3 comments:

Aning said...

Hehe.. aku pon penah kene.. ade call dr ambank ckp aku ade bt transaction 10k from credit card.. kalo takde sila call certain no.. aku pikir bile plak aku apply ambank card. hubby aku nak call balik no tu, tp aku soh die abaikan je sbb penah terbace kat dlm emel psl mende ni.. gilo arr depa ni..

yaNa MaLeK said...

Aning : hehehe byk kali dah aku dapat.. i bet sume org penah kena :P but this time sj nak borak2 ngn org tu..ngantuk ms kat opis :D tula nowadays mcm2 org buat utk dptkan duit..so need kena berhati-hati selalu..

faRah said...

yana..kalo dapat durian runtuh jgn lupe kite tau..heheh