Friday, March 5, 2010

Hasil Air Tangan Najah


Hari ni nak share dengan korang semua resepi that my sister buat for almost everyday masa dia cuti aritu..waaaa hari-hari makan muffin kukus...sampai muka pon dah jadi muffin...honestly memang sedap sebab besela homemade kan...plus dicampur dengan gelak ketawa all my siblings...such a great moments...

So ni la resepinya...senang je nak buat.

Alatan yang diperlukan : Pengukus

muffin biasa:

- 2 cups tepung (tepung naik sendiri - blue key)
- 1 buttercup
- 1 cup gula kastor
- 5 biji telur
- 2 penutup essen vanila
- 2 sudu susu pekat

A:
- buttercup + gula kastor > gaul sampai dah lembut n ringan.

B:
- pecah kan 5 biji telur tu n kacau

C:
- 2 cups tepung naik sendiri blue key

cara:

A > + B > kacau satu arah aje > + C > kacau satu arah aje > letak 2 penutup essen vanila > kacau > 2 sudu susu pekat > kacau sampai rata > letak kat dalam paper cup > kukus sampai masak  > makan
 choc chip muffin....sekali tgk cm moles kan...hahhaha but this one yg plg sedap

decorated by the gurls...me not include..hehehe
theme : smiley


muffin coklat:

- 1 1/2 cups tepung (tepung naik sendiri - blue key)
- 1/2 cup serbuk koko
- 1 buttercup
- 1 cup gula kastor
- 5 biji telur
- 2 penutup essen vanila
- 2 sudu susu pekat

A:
- buttercup + gula kastor > gaul sampai lembut n ringan.

B:
- pecah kan 5 biji telur tu n kacau

C:
- 1 1/2 cups tepung naik sendiri blue key + 1/2 cup serbuk koko > gaul bagi sebati + rata

cara:

A > + B > kacau satu arah aje > + C > kacau satu arah aje > letak 2 penutup essen vanila > kacau > 2 sudu susu pekat > kacau sampai rata > letak kat dalam paper cup > kukus sampai masak  > makan

dah, tu jek.. senang jek.. yg walnut n coklat chip tu hiasan saje penambah seri.. nmpk eksklusif siket.. heheh..


choc walnut
selamat mencuba..

Nota kaki : semua adunan, di mix dengan menggunakan kudrat sendiri.(najah)...hahaha kalo saya mmg la xlarat haruslah mohon pertolongan mixer...

maybe it does not look good but it taste very yummmmyyy :P

3 comments:

paij188 said...

yummy!

rajaintannorhaslin said...

yana..mcm best je..nak kukus bape lame wei..?pst kan diorg decorate pakai ape eh..?suke suki je eh..?

yaNa MaLeK said...

raja intan : kukus dalam 15-20 minit je..dorang decorate ngn jam strawberry..aah buat suke suki jek:P