Monday, January 25, 2010

Haaa...sape DRIVER tu????


tengok la sape DRIVER tu???

......
....
...
..
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
..
.

..

.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
..
.
.
.

hehehe jangan marah ok...i at first surprise ye kawan-kawan tgk...coz the driver park beside my car. ada 2 tau dalam car tu...satu yang ni the driver and another one ada kt seat belakang...owner kereta ni xde masa i snap the pix..of coz la xde kalo ada sure xamik kan..hahahha...pada i sure sangat comel owner car ni but macam pelik..mybe the teddy bears tu jadi guardion for the car...haaa lupe nak cakap i rasa la kan owner this car is a GUY...coz i saw male shirts and jacket..kereta sport ok..

to the owner of this car...u are soo cute lorrr...hehhehe

p.s : this is not my first time i saw this coz my neighbour pon ada cmni gak..lagi la plak he claim that all the teddy bears and hello kitty was her son and daughter..at first i didn't believe it until datang beraya i tgk sendiri yang diorang(the bears sume ada bilik plus they are watching tv)..gosh..creepy kan...wink wink

Saturday, January 23, 2010

TIGA malls in a day


ye btol arini i and my sister telah melakukan aktiviti mengukur shopping mall..bukan satu, dua tapi TIGA...hehehhe sampai lenguh-lenguh kaki ni haaa...plus i wore heels..penat seh..cam nak tercabut kaki ni...am thinking of fish spa or a massage...pagi-pagi lagi dah bersiap ada appointment dengan dentist, monthly check(braces)...after that we started with KLCC..hehheeh as my previous entry about buying the cream...yeah i bought it..dapat lak jadi member..so next time boleh dapat 5% discount for  every purchase...meaning nye i akan buat pembelian lagi laa...hahhahaha....hopefully lepas i akan kekal muda(sila jangan pengsan yea!!!LOL)...aminnn.....semua boutiques and shops kitorang masuk...well of cos adalah sedikit pembelian dilakukan even gaji masuk next week kan...evil me..lama juga la kitorg kat sana..
sesi berjalan kami teruskan di Wangsa Walk..my sister nak beli stationary for her matrix..first sampai i laa nak makan sangat bfore teruskan misi(read window shopping)...my ayat was...'jom makan..kang pengsan xleh jalan lak'....terus gelak...we ate kt popeye...i ordered chicken tenders set and chicken sandwich...br makan cket adalah terasa kenyang...sebenarnya saja je nak duduk kejap penat woo jalan kt KLCC xabis lagi...gosh i love the mashed potato there..sangat sedap..like no others..am i exaggerating..wink wink..kt sini pon kitorng masuk every shop..my fav is the white shop..i do love white..it's my color of the year i think:P ...tiada pembelian dilakukan disini ye kawan-kawan
dah settle sume kt sana off we go to Jusco Setiawangsa...kt situ our mission is to buy her groceries utk dibawa ke hostel...pegi situ sbb nanti dapat points..am a Jusco card membe..hahhaa abisla sume org marah tu pon nak kecoh...pusing-pusing lagi dia nak cari sweater lak..tp xjumpa ook..sbb nye besela ada je yg xkena..fussy..yes adik beradik fussy..i baik ok..xbeli ape2..
lepas jalan cm nak pengsan betol-betol..kaki dah x terasa..kitorng pon balik laaa..hehhehe
sampai umah trus landing..kepenatan beb..

sekian untuk weekend kali ni..huhu esok my sister nak balik hstel after 2 weeks break..waaaaa i dah xde kawan nak jalan arr..ade sesapa nak teman???? :)

owh sorry pic xde laa..sebab jalan xhingat kan..cheers


Tuesday, January 19, 2010

Panduan Makan Secara Sihat


Sedikit informasi yang ingin saya kongsikan bersama


MAKAN SECARA SIHAT, AZAM TAHUN BARU

Artikel oleh :
Bahagian Pemakanan,  Jabatan Kesihatan Awam
Kementerian Kesihatan Malaysia
 

Tahun baru muncul lagi. Satu lagi peluang untuk memulakan sesuatu yang baru. Apa azam tahun baru anda? Adakah mengurangkan berat badan menjadi salah satu azam? Jika ya, sememangnya anda perlu menilai semula amalan pengambilan makanan anda setahun yang lepas, dan membuat perubahan yang bersesuaian.

Bagi kita anda yang mempunyai masalah berlebihan berat badan atau obesiti, sudah pastilah mengurangkan berat badan merupakan azam baru pada setiap tahun. Bagi mereka yang  mempunyai berat badan yang normal pula, masalah utama ialah mengetahui cara untuk mengekalkan berat badan.

Sekiranya anda telah membuat keputusan untuk mengurangkan berat badan, mengikuti fad diet atau mengurangkan pengambilan makanan secara ekstrim mungkin tidak dapat membantu anda mengurangkan berat badan yang berkekalan. Cara untuk mengurangkan berat badan yang selamat dan berkekalan ialah melalui amalan makan secara sihat dan juga peningkatan aktiviti fizikal.

Jadikan aktiviti fizikal sebagai sebahagian daripada aktiviti harian anda. Luangkan masa untuk melakukan aktiviti fizikal seperti anda meluangkan masa untuk menonton rancangan kegemaran anda. Mulakan dengan aktiviti yang ringkas dan senang seperti meletak kenderaan jauh daripada tangga atau lif, menaiki anak tangga berbanding menggunakan lif, membuat kerja-kerja rumah seperti mengelap lantai, membasuh kain dengan menggunakan tangan, membasuh kereta serta berkebun. Sekiranya anda mempunyai masa yang terluang, bolehlah menjalankan aktiviti fizikal di taman-taman  rekreasi seperti berjoging atau mengikuti kelas-kelas tarian atau aerobik.

5 PANDUAN MAKAN SECARA SIHAT YANG MUDAH UNTUK ANDA IKUTI

1) Makan Secara Teratur

Melangkaui (skipping) sesuatu masa makan boleh membawa kepada kelaparan yang tidak terkawal, selalunya menyebabkan kita makan berlebihan. Amalan yang baik ialah mengambil sarapan, makan tengah hari dan makan malam.  Jika anda mengambil bahagian (portion) makanan yang munasabah, tidak ada masalah bagi anda memakan makanan kegemaran anda  dan mengekalkan berat badan yang sihat.

2) Minum 6-8 gelas air kosong sehari.

Sekiranya anda gemar mengambil minuman manis, apa kata mulakan tahun baru anda dengan mengubah amalan tersebut. Pengambilan minuman manis boleh menyumbang kepada kalori yang berlebihan yang mudah menyebabkan kegemukan. Percayalah, satu gelas air kosong mengandungi 0 kalori berbanding teh tarik yang mengandungi 128 kalori. Mudah bukan untuk kurangkan kalori !.

3) Hadkan pengambilan makanan yang berlemak, bersantan dan bergoreng.

Makanan yang berlemak, bersantan dan bergoreng adalah tinggi kandungan kalori. Terlalu banyak atau kerap mengambil makanan ini boleh menyebabkan kegemukan terutama bagi mereka yang kurang aktif. Ubahlah tabiat anda dengan mengambil makanan yang dikukus, direbus, dibakar atau dipanggang. Jumlah kalori dapat dikurangkan sekiranya anda mengurangkan kekerapan mengambil makanan yang berlemak, bersantan dan bergoreng.

4) Amalkan pengambilan buah dan sayur setiap hari

Buah dan sayur adalah penting dalam diet harian.  Ia merupakan sumber utama vitamin, mineral, serat dan lain-lain bahan yang penting untuk kesihatan. Kebanyakan orang tidak mengambil buah dan sayur dalam jumlah yang disarankan. Pengambilan pelbagai jenis buah dan sayur mengikut saranan boleh melindungi anda daripada penyakit-penyakit kronik. Ia juga membantu melawaskan saluran najis. Selain daripada itu,buah dan sayur juga mengenyangkan. Ini akan mengurangkan anda mengambil makanan yang lain.  Dan yang lebih penting, buah dan sayur adalah rendah kandungan kalori. Ambillah sekurang-kurangnya 5 sajian buah dan sayur setiap hari.

5) Snek yang sihat

Kebanyakan orang tidak menyedari, pengambilan kalori yang berlebihan boleh disebabkan oleh makanan yang tidak mengenyangkan yang dijadikan snek seperti keropok, kerepek, kacang masin, gula-gula, dan biskut lemak atau berkrim. Makanan ini kebanyakkannya tinggi kalori, lemak dan gula. Sekiranya anda sukakan snek, pilihlah snek yang sihat dan rendah kalori seperti buah-buahan, sandwic, jagung rebus, kacang rebus atau panggang dan yogurt rendah lemak dan gula.

Ingat, perubahan dalam amalan diet anda tidak perlu terlalu drastik sehingga anda merasa tertekan untuk melakukannya. Buatlah perubahan secara perlahan-lahan. Perubahan yang kecil dan berkesan adalah lebih baik daripada matlamat yang besar tetapi tidak mampu dicapai.

source: kkm

Jangan Nakal...


huhuhu my nose bleeding..coz of 'terhantuk pada meja' siap ade mark lagi segaris cm kena toreh dengan pisau

nasib baik xpatah...kalo patah abis jatuh nilai matawang hantaran..wink**wink

sekarang adelah tengah pening-pening mamai..



Monday, January 18, 2010

Anyone? sharing is caring

Anyone care to share with me ?

really need ur opinions from those who have used it

i've read many reviews that said this very precious cream from L'occitane was very good and really effective

Very Precious Cream

Very Precious Cream is effective at stimulating and regenerating skin through the night, when skin is in its peak repair phase. Very Precious Cream fights all signs of aging: skin disorganization, wrinkles, loss of firmness, loss of radiance and pigmentation marks. 

Proven Results:
Effectiveness tested on 44 women after 8 weeks:
- wrinkles appear smoothed out for 85% of the women
- skin is firmer and regenerated: 89%
- complexion is even: 89%


Tolerance dermatologically tested


source : http://www.loccitane.com.my/42/1/4459/52937/skincare/very-precious-cream.htm 


 yesterday, i went to L'occitane KLCC to test the texture of this cream..and i find it was good and ok..not to oily and absorbed into ur skin. After asking few questions to Christy (the one who assist me..she is soo friendly and kind..eventhou i didn't buy it)..all her explainations really make me happy and i think i would come again..hahaha.. she gave me few samples to try..and funny part was..when she passed me the samples she suddenly asked "how old are u and why do u want to buy this product coz it supposed to be an anti aging product and u look soo young"....i just smiled to her and said TQ for the compliments..after that i laughed..i was normal to me coz everybody i met will asked me how old am i..well awek mude kan...LOL no laa it's just me being petite..

Friday, January 15, 2010

Kadang-kadang

Kadang-kadang kita xperlu tanya soalan yang kita sebenarnya sudah tahu jawapannya..kerana mungkin akan mengguris perasaan seseorang atau tuan empunya diri berasa sedih yang teramat kerana jawapan itu bukan dibuat atas kerelaan hatinya.kalau tuan pemberi soalan sudah membuat keputusan sebegitu dan mungkin itu yang dia harapkan..tuan punya badan akan menuruti kehendak nya..asalkan orang itu gembira...tidak kira lah dengan keadaan rela hati atau tidak..

Thursday, January 14, 2010

Quotes of the Day





" Assumptions are the termites of relationships"
Henry Winkler

Tuesday, January 5, 2010

The Difference Between Love and Like


In front of the person you love your heartbeats faster
But in front of the person you like you get happy
In front of the person you love winter seems like spring
But in front of the person you like winter is just a beautiful winter
If you look into the eyes of the one you love you blush
But if you look into the eyes of the one you like you smile
In front of the person you love you can't say everything on your mind
But in front of the person you like you can
In front of the person you love you tend to get shy
But in front of the person you like you can show your own self
The person you love comes into your mind every two minutes
You can't look straight into the eyes of the one you love
But you can always smile into the eyes of the one you like
When the one you love is crying you cry with them
But when the one you like is crying you end up comforting
The feeling of love starts from the eye and feeling of like starts from the ears
So if you stop liking a person you used to like
All you need to do is cover your ears
But if you try to close your eyes
Love turns into a drop of tear and remains in your heart forever after

p.s : i found this while i'm clearing my emails...received from a friend during my matrix

Monday, January 4, 2010

@work

waaa it's monday and i'm back to work...monday bluess...malasnye terasa since dah cuti lame sgt and melepak di rumah...i need a fresh start...help!!!!!!!!

HAPPY WORKING

Friday, January 1, 2010

Day 1 2010


look how time flies rite? now dah end of day 1 in 2010(364 days more to go)...2 days more to go before we all go to work as usual..uargghhhhh....what i do today???ermmmm wake up early in the morning..watch tv...house was soo quite coz my family went to Langkawi yesterday for holiday...why am i not going is juz becoz i've been there before..nothing interesting..next time sure bole pegi lagi...hehehhe...after jumaat when to the mall alone looking for wedding prezie for my blogger friend....congratulations dear on ur wedding...insyaAllah if xde aral melintang i'll come to ur wedding..can't wait actually coz i'm really excited when i read bout her pinkish plan....u r soo lucky..wish u all the best and happily ever after...then lastly when back home and again watch tv...not to forget updating and blog-hopping my fav blog...

so that's what i do for my 1st day of 2010....so u guys,what do u do today?