Tuesday, August 11, 2009

mari Menari PoCo-pOcO

hi u guys
mesti korang dah agak kan bila baca tajuk entry kali ni..yes kali ni nak cite psl aktiviti yg sangat di gilai oleh makcik-makcik, pakcik-pakcik, dan segala mak datin bagai...aktiviti senaman sambil menari poco-poco..ini adalah salah satu aktiviti yang boleh menyihatkan badan di samping dapat mengeluarkan peluh tanpa perlu berlari atau sebagainya..kiranya cm aktiviti senaman yang berpadanan dengan norma idup kite masyarakat di bandar..poco-poco ini mudah serta sahaja langkahnya kerana tidak memerlukan sebarang pakaian sukan mahupun kasut sukan. yeah dengan berpakaian jeans, baju kurung sume leh layannnnn....boleh juga di lakukan di dalam office, kawasan lapang atau di mana-mana sahaja yang mana anda boleh bergerak..
i punya 1st experiences menari poco-poco ni adalah time induksi di A Famosa Resort.. i excited giler time tu but of cos la kan 1st time agak sedikit kekok...tapi lame-lame langkah semakin mantap..LOL..giler la kalo bdak-bdak sama batch induksi baca ni...sure gelak guling-guling...dengan baju kurung i layannn..bila dah menari jgn xigt penat beb 5 minit tau lagu dok pusing-pusing..kira cm exclusive exercise..so kami pon masa last induksi menari la poco-poco sebagai persembahan kami...best sangat coz bila buat ramai-ramai napak sangat meriah..semua pergerakan sama..cntik..
so, igtkan bila dah abis induksi susahlah nak menari poco-poco lagi coz dah balik opis kan kerja menimbun..suddenly one fine sunday,i heard lagu poco-poco masa tgh tido....igtkan ngigau ke ape..tapi rupa-rupanya in front of my house ade field yang baru di renovate di jadikan mcm pusat rekreasi di mana ada futsal court, volley ball court , play ground n kawasan lapang..well i bangun n keluar rumah menuju ke arah bunyi tersebut...hahahha guess what i saw..a bunch of makcik-makcik plus pakcik-pakcik tengah menari poco-poco..So apa lagi i terus siap2 ajak force my sister untuk join sekali..yes ilang kempunan ketagih nak nari poco-poco..i asked one of the makcik..rupanya aktiviti poco-poco ini telah dijadikan salah satu aktiviti tetap setiap pagi Ahad..waa menarik nya..leh release tension kerja setiap minggu..
last sunday, was the last poco-poco since nak bulan puasa dah...aktiviti si stop kan sementara..nti lepas raya smbung balik...kali ini di buat petang lak kerana pagi tu ujan renyai-renyai...
ok guys...ni la pic yang telah i ambil time aktiviti berlangsung..i join kejap je coz penat la br lik jalan-jalan...hehhe
 
goyang lagi makcik kiri...kanan...depan..belakang
 tgk abg baju itam tu..macho n cool je wat poco-poco
 instructor berbaju itam tu sedang ajar poco-poco ala2 twist
so sweet bdk kecik in pink skirt tu twist
 bila larut malam..tara kucha tara kucha....suasana sepi
 ok ni time pakcik perform tarian poco-poco ala bollywood
  
ooohh..ooohh..bollywood time..let's dance..time ni lagu yg cite shah rukh khan tu.
 tgk semangat pakcik bj kuning tu menari 
best sangat tgk dorang menari2..plus lagu yang dimainkan oleh DJ of the Day..sume lagu zaman diorang..zaman 60'an..kenangan ku....etc


Lirik Lagu Poco-Poco
Balenggang pata-pata
Ngana pe goyang pica-pica
Ngana pe bodi poco-poco
Cuma ngana yang kita cinta
Cuma ngana yang kita sayang
Cuma ngana suka biking pusing
Ngana bilang
Kita na sayang
Rasa hati ini malayang
Jau… uh… ci ya … ci ya
Biar kita ngana pe bayang
Biar na biking layang-layang
Cuma ngana yang kita sayang
Langkah Tarian Poco-Poco
Sekarang kita akan lihat pula bagaimana pergerakannya..
Bergerak ke kanan dua langkah..
Bergerak semula ke kiri dua langkah
Bergerak ke belakang dua langkah
Bergerak ke hadapan dua langkah
Pusing ke kiri dan ulang semula langkah 1
Pastikan kesemua pergerakan dimulakan dengan kaki kanan..
(Ikut arah badan)
Step satu
Kanan 2x, kiri 2x, belakang 2x, depan 2x terus pusing 180 darjah
dan ulang
Step dua
Kanan 2x, kiri 2x, belakang 2x, depan 1x, belakang 1x, depan 2x terus pusing 180 darjah
dan ulang
Step 3
Kanan 2x, kiri 2x, belakang 2x, depan 1x, belakang 1x, depan 1x, belakang 1x, depan 2x terus pusing 180 darjah
dan ulang…
SELAMAT MENCUBA!!!!!

No comments: