Monday, March 3, 2014

It's March and 2014



Well Hello 2014! Even though its March. Phew after 1 year of long silence I manage to write a bit in this blog.

What happened last year, naa nothing much but last year I managed to secure a scholarship for my study. Will blog about it later ;) But I guessed last year was a relax year for me. Everything when smoothly. Yeay finally my childhood dream come true ;)

Starting my 2014 with performing Umrah with my family and my lovable husband. It was a memorable experience to us. A journey to be near to our creator, Masyaallah so peaceful and no words can describe. Our promises that if permits by Allah we will go there again Insyaallah, Amin.  And Half this year, I'll be working as usual and maybe Insyaallah in Sept or Oct I will be flying to UK to continue my studies. Wish me luck guys.. I am hopping that things will go accordingly *cries supervisors and universities registration* Ya Allah please ease my path to be success in what ever I do. Aminn. Its a new turning point for me because I will be far away from them. No worries as that was technology for,the difference only is the time zone. Hello mak abah n adik2 nanti boleh la melawat kaklong kat sana ye! :P Another reason to jalan2. Hahaha

Lastly my resolutions for this year, is to study smarthard, build up a family, be happy and enjoy my new journey with a new environment. Oh not to forget to become a better muslimah.. Aminn ya rabbalalamin.

Wednesday, January 2, 2013

2013 Resolutions


Assalamualaikum & Morning

How's everyone? Hopefully u will be bless with a great health and happiness all around. Me? Alhamdullillah still alive and kicking day by day. 

Year 2012 had been great to me and my family. Marked my 1st anniversary in June, finally received a windfall after 4 years of waiting ;) Manage to present my dad a Victorinox Swiss Army timepiece and mom a Coach handbag with my hard earned money, got my iphone5 (TQ hubs), no new bags for this year saving up for this year InsyaAllah (hopefully my dream comes true this year.. aminn). Treat my bros n sista, went to hatyai with my lovely BFF. And many more as i can't recall what else ;p 2012 was my lucky year i think. And thankful to ALLAH for granting almost my wishes.


2013? another 363 days to go through and i pray to ALLAH please let me and my family lots of happiness, wealth, health, benefits to all of us. Make us nearer to u ALLAH. InsyaAllah if permits my mom and dad will perform their hajj end of this year. Pls Allah make it easy for them. To my bros n sistas, all the best and remember family is everything that we have and stay together always no matter what happens. To hubs, always stay the same but of cos i hope u'll be the leader to the family and always love me n our family forever. Wish u all the best in what ever u do and generate more income dear.. hehe ;) Hopefully our holiday plan will flow smoothly. For ME, i want to be a better person, lovely daughter, cool kaklong, lovely wife, insyaAllah if Allah permits sporting mommy (hoping the best this year), make more income and enjoy my life to the fullest.. Before i forget, I want more bags.. Muahahha hubs take note ok ;p

Ya Allah murahkan la rezeki kami dan mudahkan la segala urusan kami

Till then..

Bye 2012
Welcome 2013





 

Friday, December 28, 2012

Day 5 : Yeay balik KL


Ok ni last day, bangun pagi2 terus siap then tunggu taxi yang kitorang dah pre booked dengan lovely tours 300THB. Last night kitorang stay kat BP Hotel, hotel ok nice, cantik lagi dari Grand Plaza Hotel tp jauh cket la kena jalan kalau nak pegi tempat jual2 makanan bila malam. Disebabkan last day xde apa2 nak beli n buat just packing so kitorang ok la. 

Overall my point of view about Hatyai :

  • Not so friendly people, xsuke senyum, suke cakap jerit2 as if kitorng pekak or agaknya xpaham. Kadang2 rude jugak so sabar k ;p
  • Suka korek idung so beware ok whatever u touch or bought. Kalau beli buah or barang makanan make sure basuh or tgk si penjual tu cmne. Except orang Melayu thai sana.. boleh la..
  • Not so hygienic place to visit if u have kids. Kalau bawa make sure prepare betol2.
  • Lots of dogs, kiri kanan depan belakang. Bukan yang puppy tu tau ni yang besar godang tahap cam stray dogs tu.. So be extra careful xpasal2 kena kejar or kena samak nti
  • Kalau nak beli barang souvenier tu mesti tawar sampai orang tarik muka masam. Haha ;)
  • Always planned mana nak pegi and survey brapa kena bayar utk tuk2 especially kalau nak visit tempat2 di hatyai. Kalau setakat nak pusing2 around pekan hatyai tu 20THB je
  • Xyah risau makanan halal, ada je.   
  • Kalau beli air xkesah la air ape2 kt kedai makan if u nak kurang ice or xnk ais kena charge lebih
  • Bersepah2 pork jual kt kedai makan tu. Siap ada kepala kaki telinga la.. Euww
  • Apa lagi eh.. xigt dah.. Ok lastly JUST ENJOY! sebab mana2 tempat kite pegi pon xde tempat yang perfecto rite..

So far trip ke Hatyai ni okla dengan budget ciput boleh enjoy. Roughly below RM1000 boleh bersuka ria.. Yeay mission accomplish ;))

Next trip kitorang plan dengan family masing2 lak.

Till then Bye Hatyai.. 

Thursday, December 27, 2012

Day 4 : Free n Easy


Hari ke empat ini, xde aktiviti yang dirancangkan. Just free and easy. Kitorang bangun lambat cket kiranya lepas subuh tido balik kejap then sambung borak2 atas katil. Bila tengahari sikit siap2 mandi semua dan terus keluar cari makanan. Kitorang dah siap2 beli biskut semalamnya so makan la untuk alas perut supaya xmasuk angin. Al maklumla ada preggie mom kan ;) 

Mula lah cari kedai nak makan, brunch terus la kiranya. Then kitorang lepak kejap sambil borak2 lagi.. Girls will always be girls.. Talking non stop ;p Pastu kitorang sambung jalan n plan nak massage, manicure dan pedicure. Murah sangat kt sana. Mani Pedi hanya 200THB. Pastu add foot massage 300THB jadi la 500THB = RM50.. Mane nak nak dapat kt KL kan.. 

Bila dah settle semua, balik hotel sambung borak lagi then tidoo.. Hahaha betul free n easy ni. Sebab esoknya nak balik dah so malam tu kitorang buat last shopping souveniers untuk abiskan saki baki duit THB sebab esoknya nak balik dah pepagi.

Oh lupa nak bgtau, kitorang ni memang fully utilize cuti2 ni maksudnya keluar awal pagi then balik malam je. Xde pictures sebab bateri kong..LOL. Ada yang kitorang makan kat restoran tomyam.. Kai Tod  Day Cha( xsure la spelling cmne) tapi okla masakan nyaa. Jangan lupa try Teh Ais Hatyai dalam bahasa thai Cha Yen. Semua market yang ada kitorang pegi Santisuk Market, Kim Yong Market, Yong Dee Market, Asian Market. Semua2 tu ada jual macam2 makanan, pakaian, kekacang, mainan budak2 dan macam2 lagi. Pastu mesti gak makan pulut mangga yang akak purdah jual tu. Betol2 depan hotel kitorang. Ada jugak pulut ayam. Pink Lady Complex jual t-shirt n bag2 semua. Boleh la nak beli. Mesti tawar ok br dapat harga murah ;)) Night Life kt hatyai memang best xrasa sunyi pon. Orang cakap akan nampak p*ndan tp kitorang pon xjmp pon. Maybe ada tapi kitorang xperasan kot.. hehehe

So penat dah type ni korang tengok gambar je la tau 







Ada berani nak guna untuk baby anda ??



 

Wednesday, December 26, 2012

Day 3 : Khlong Khae Floating Market


Hai semua.. dah naik kerja or sambung cuti lagi till next year? i kena keje la but next monday cuti balik.. hehe malas kan nak buat kerja sbb dah end of year and mood cuti2. Tapi kalau sesapa ada anak2 mesti tengah busy uruskan kelengkapan sekolah anak2. Xpela tula tugas ibu bapa kan dan pengorbanan untuk mereka ;)

Ok kita sambung Day 3. Pegi Khlong Khae Floating Market. Actually ni la satu2 tempat yang i look forward to go. New experiance kan.. Tapi floating market ini bukan petang start 4-9 pm and only on weekends sahaja. So sesapa yang plan nak pegi better check scheduled masing-masing. And lagi satu tips mesti chartered tuk2 sebab nanti dorang boleh tunggu kite masa kat sana sampai abis kite shopping. Xkesah la berapa jam korang nak duk sane. Kalau xchartered nanti susah korang nak balik hotel sebab agak susah la tuk2 nak masuk situ. So remember that tips!!  

Semalam nya kitorang dah discuss ngan abang tuk2 boleh tak bawa kitorang ke floating market. Dia cakap ok then bagi kitorang dengan harga 400THB. So far tula best rate yang kitorang dapat after tanya2 gak dengan tuk2 lain. Ada yang 500THB dan 600THB tapi xnak tunggu or bagi syarat boleh kat situ selama 2 jam je. Banyak je tuk2 depan hotel tu korang boleh naik tp biasa la keyword kite MURAH dan berbaloi2 ;p 

Di sebab kan dah janji dengan abg tuk2 kul 3.30 pm so pagi tu kitorang decide jenjalan kt shopping mall. Tengok2 barang apa orang kate window shopping. Ok gak xlah mahal sangat. Murah cket dari KL.

Haa ni cite i pakai baju yang renyuk seribu ok. Dah iron kt KL tapi dah masuk dalam bag habisss.. Hotel pulak xde sediakan iron. Tu satu disadvantage nye. Yang lain2 boleh la sebab kite kan dok hotel untuk tido sahaja. So bear with it. 



Bila dah kul 3.30 pm kitorang tunggu kat hotel then abang tuk2 datang untuk bawa kitorang ke floating market. Yeay!! Best la tp kecik je tempat tu. Yang besar kan kat Bangkok tu. InsyaAllah kalau ada rezeki boleh la pegi pulak.. Ada jual makanan, souveniers, t-shirt, pottery, bantal, baju2 yang macam online tu tp xbanyak choice sangat, dan macam2 lagi. Price ok murah then korang boleh tawar menawar sampai puas hati or peniaga tarik muka.. hahaha tips ok. Sebab kalau dorang xbagi just go ke kedai lain. Barang2 kering ada jual atas land tapi yang floating tu semuanya makanan. Harga pon murah start dari 20THB dan paling mahal pon 35THB rasanya kot. Makan la korang sampai kenyang ;))

So enjoy the pics ye!








Balik je trus flat.. ohh tidak sambung lagi shopping ke area hotel. Hehe
 
End of day 3..

Tuesday, December 25, 2012

Day 2 : Interesting Places in Hatyai


Hari kedua kami decide untuk visit places around Hatyai. Bangun pagi2 siap semua then terus keluar cari breakfast. Kitorang breakfast ringan-ringan je beli roti dan mineral water kat 7 elevan. Haa kat Hatyai bersepah 7 eleven ni. Xjauh antara satu sama lain. Maybe sebab ramai tourist kot. Top up pon bole beli kt sini. Peringatan : kalau korang nak beli roti tu tengok2 cket, klu maggi pon baca betul2 ada banyak yang pork - non halal.

Eh haritu lupa nak bagitau, kalau sesiapa yang xnak roaming tu boleh la beli simcard local kt sane. Murah dan ada jual kt 7 eleven. Tapi biasanya kat airport tu before korang lepas immigration and nak exit departure hall tu ada orang bagi free simcard. Kitorang haritu dapat TrueMove simcard. Dari pembacaan TrueMove ni offer best rate among others. Dalam free simcard tu ada 20THB free then korang boleh la topup sendiri kt 7 eleven. Xhassle pon. Very convenient ;) 

K lepas breakfast, bila jalan-jalan kitorang pegi Morning Market, kt situ ada jual macam-macam. Ala sama macam pasar basah kite la kat sini. Ramai orang tepi2 jalan dan bau macam2.. hehe. Ada banyak juga tuk-tuk yang korang boleh naik. Sekali naik 20THB xkesah la jarakny. Kire around pekan hatyai tu. Then masa kitorang tgh jalan2 ada sorang abang tuk-tuk ni offer untuk bawa kitorang ke 4 tempat dengan hanya 1000THB. Murah la dari pagi sampai petang. Kira full day jalan. Plus point abang ni boleh speak Malay dan Muslim.. Yeay senang hidup xyah pikir2 apa2 lagi. Apa lagi kitorang pon ON je. Tips : better chartered tuk-tuk so diorang akan tunggu kite dan kadang2 tolong haggling untuk kite dengan org local.. Boleh jugak jadi photog xbertauliah.. hehe




Sebenarnya korang boleh pilih mana nak pegi tapi of cos la kan xtau mane. Mintak abang tu suggest. Driver tuk-tuk ni semua ada list yang dorang pegi sebab dah biasa kan bawa tourist ke tempat-tempat menarik. 

Lepas dah discuss 4 tempat yang akan kitorang pegi 
  • Wat Hat Yai
  • Chang Puak Camp (Tmp Gajah)
  • Samila Beach (Golden Mermaid)
  • Tan Kuan Hill & Songkhla Aquarium
  • Free added : Naga 2 kepala (Pertemuaan air tawar dan air masin), kedai kekacang
 
Wat Hat Yai

korang baca sendiri ok history ni ;)






 
 Gambar 1st tu bilik yang jual barang-barang sembahyang dorang. Nampak tu sami yang pakai baju kuning tu. Abang tuk-tuk tu cakap dorang memang duduk dalam tu kira macam jaga la tempat tu

Gambar 2,3 nampak tak gambar orang tu, menurut kata abang tuk-tuk mayat orang tu ada dalam tiang tu. Kira macam disemadikan dalam tiang. So gambar tu macam tanda kubur dorang la. Haa setiap tiang tu ada orangnya. Bayangkan ada brapa tiang kt temple tu. 

Gambar 4 tu tuk-tuk kitorang, see ada bulan bintang tu maksudnya driver dia Muslim. So kalau datang Hatyai boleh la tengok2. 

Tempat Kekacang dan segala tidbits

Oh sorry xsempat lak tanya apa nama dia in melayu. tapi kt situ la



Chang Puak Camp ( Tempat Gajah)



Fees? Hehehe jangan tanya i x ingat la ada jot down tapi mana tah hilang nya.. Best la kalau nak boleh ride gajah dan menyusuri sungai. 

Samila Beach ( Golden Mermaid)

Sebelum apa-apa kita makan dulu sebab perut dah bunyik2. Kate nya dah tengahari kan. Abang tuk2 bawak kitorang makan kat area Samila Beach yang ada the infamous golden mermaid. Ada orang cakap kalau pegi Hatyai kalau xpegi amik gambo dengan ikan duyung emas tu macam xsampai sane lagi..


Ok perut dah kenyang jom amik picture dengan mermaid yang seksiii.. Hehe

 

It supposed to write IFY Hatyai 2012.. Tp xnpk asik kena washed dengan air laut je

Tan Kuan Hill & Songhkla Aquarium



Songhkla Aquarium tu sorry xde pictures sebab nak save battery camera for tomorrow as kitorang nak pegi Khlong Khae Floating Market.. tempat yang memang aim nak pegi dan memang tempat must go. 

Naga 2 kepala ( Pertembungan air tawar dan air masin)

Abang tuk2 tu cerita tempat naga yang ada ni adalah di mana ada pertembungan air tawar dan air masin. Ni ada nampak kepala je kan, ekor nya ada kat tempat lain tp i xamik lak gambar pulak. Sebab xtau cerita yang sebenar. Bila sampai kt sini barula tau.. 



End of Day 2

Monday, December 24, 2012

Day 1 : Hatyai



Entry ni dah lama pending dok dalam draft selama 2 bulan lebih. Trip bersama kengkawan sekepala time sekolah aka BFF. Plan asal nak buat tetiap tahun tapi biasala bila dah kawin dan ada komitmen dengan family asik tangguh je ;p 

So this year kitorang decide mesti jugak pegi sebab nak keep up with each other.. Yelah kan jarang jumpa sebab dorang kat JB dan i kat KL.. so susah la nak gossip dan kepoh2. Alasan nya nak cherish our friendship.. hehe nasibla hubby masing-masing sporting. Boleh tolong jagakan anak-anak.. Thanks Lan.. Isk n Hubs pon pandai jaga diri sendiri ;) So Alhamdullilah bolehla kami berjimba sakan.. 

Oh lupe, trip ni jugak kira macam getaway/babymoon utk Imah. Babymoon bukan dengan laki dia tapi dengan BFF.. Hehe BFF rules! FYI dia ni tengah pregnant 6 bulan time ni.. haha gagah xgagah kalah orang xpregnant tau. To note this is her 3rd child.. Kagum ok ngan ko imah..

Mesti ramai tanya kenapa Hatyai? Sbbnya trip ni macam adhoc so xde proper planning.. Kitorang xnak pegi dalam Malaysia, saje nak feeling2 tourist tapi nak budget murah. Ada juga suggest Indonesia ( Bandung or Jakarta) tapi ada yang dah pegi n akan pegi.. I je yang belum eh! Ok xpe so tetibe Imah cadang pegi Hatyai.. trus i mohon jasa baik Hubs untuk check kan flight ticket. Mula-mula minah2 dua orang tu nak naik bas or keretapi je sebab boleh adventure katenya ;p Tapi i macam hesitate sikit sebab bila baca blog-blog orang n did some research, mak oiii lama betul dalam 13jam.. Igt nak pegi London ker?? kematu cik *vots* nti.. Dorang lagi la dari JB ke KL dulu.. Cer imagine.. Lemau nti smpai sana.. Nak2 si Imah tu preggie.. 

Maybe nasib menyebelahi kitorang ada flight ticket Firefly ke Hatyai yang ada promo.. RM 0 for ticket and kitorng just bayar airport tax. So dapatla RM198 pegi balik. Yahooo murah. Kitorng terus on je xde fikir2 semua.. Thanks Hubs.. Muah

So tibelah date yang ditunggu-tunggu, Imah dan Fara gerak dari JB ke KL Sentral dulu naik keretapi. Plan asal nak naik bas tp last minute tukar plan naik train lak sebab laki dia nak bawak anak-anak balik segamat naik train.. So oklah dorang gerak dari JB kul 12.30 malam then dijanggka sampai dalam kul 6.30 pagi esoknya. Haaa kecut xkecut perut flight tix kitorng kul 9.50 pg.. I yang nervous sbb kadang-kadang traini ni delay la apa la. Haa nasib baik semua berjalan lancar. Dorang sampai on time then i dan hubs pick up kt kl sentral then shoot trus ke Subang Airport. Great traffic that day ok, no jammed al maklumla week day org semua keje plus lalu federal highway.. 

Kul 7 lebih dah sampai airport, check in bagai n breakfast kejap its time to say good bye kt hubs.. sedih xde sgt sbb kejap je pegi lagipon dengan kengkawan.. muahahha dia jadi bujang kejap n kitorang jadi single ladies la.. Hatyai woiii hatyai.. city of angels.. 

Perjalanan dari KL ke Hatyai International Airport ambil masa dalam 1jam 10 minit. So by 11 pagi waktu Malaysia kitorang pon selamat sampai.. Note : Hatyai 1 jam lewat dari Malaysia.. So time Hatyai baru kul 10 pagi.. Sampai je kat sana terus amik cab pegi ke travel agent. Haa lupa nak bagitau kitorang dah buat research berkenaan hotel.. Blog cakap xyah susah2 booking thru website semua sbb lagi murah booked thru travel agent. Kat sana melambak banyak. Pilih je mana suka dan ikut budget masing-masing. Provided kitorng pegi bukan peak season. Klu peak season tu lain cite. Oh lupa nak bagitau dari airport ke travel agent better amik taxi airport lagi terjamin rate. Untuk kitorang airport ke Lovely Tours( travel agent yang ramai traveller pegi sebab rate ok) cume 300THB = RM30. 



Untuk makluman semua, kalau nak pegi hatyai ni better duduk kat hotel yang tengah2 bandar/pekan. Easy access ke semua tempat makan halal, shopping semua. Semuanya walking distance je. So jimat budget! tu keyword ye kengkawan. 



Kat mana kitorang stay? Eh lupa ek nak bgtau kitorang kt sana selama 5H 4M. Lama kan? hehe. Sebenarnya 3H 2M pon dah cukup untuk cover hatyai tu tp kitorang saje je nak rehat without rushing semua. So 3 malam stay kat Grand Plaza Hotel dan 1 malam kat BP Hotel. Total adalah 4 malam. Nak tau brapa akak kt Lovely Tours quote untuk kitorang hehe 1 malam 790THB = RM79 sahaja. Murah xmurah best kan. So untuk 4 malam total 3160THB untuk 3 orang. Sorang dalam seratus lebih je.. Best deals kan? Nanti agents akan bagi voucher then voucher tu la korang bagi masa nak check in tu.


Lokasi hotel tu pon dekat je dengan travel tours tu boleh jalan kaki je. Kitorang pon jalan je la kaki senang. Sampai je hotel trus check in haa kat sini ada drama cket or maybe miscommunication cket dengan Farah. Dorang punya english not so good so kadang-kadang macam cakap dengan ayam itik. But mostly dorang boleh cakap malay. Xyah ko susah2 speaking london. Drama tu biar la kitorang je yang tau tp oklah nasib baik boleh settle dengan baik. *Kengkawan, bila check in ingat eh passport tu jgn bagi dorang simpan k* mmg la diperlukan masa check in but jgn bg dorang 'rampas' dan simpan without ur consent, klu dorang nak jugak simpan cakap xboleh or mintak dorang photocopy je. Grand Plaza Hotel tu not bad la for RM79 ni, boleh la muat utk 3 orang dan toilet ok plus point ada bidet. Yes senangla nak 'bisnes'. Maybe sebab ramai dah orang Malaysia dok situ so environment pon lebih kepada Malaysia.


So lepas settle check in dan masuk bilik n freshen up, kitorang gi cari makanan.. Hehe perut masing2 dah nyanyi keroncong mak limah dah.. Sebabkan dekat kitorang decide untuk jalan kaki je ke Restoran Salma. Tempat ni glamer gak untuk semua traveller muslim ke Hatyai. Hamid Restoran pon banyak gak review tp ada cakap mahal n overrated. Kitorang pass la.. sbb apa igt keyword kite kan. MURAH dan sedap. Verdict makanan - ok semua dan bolehla menepati citarasa.. pedas n cili tu mesti. klu x xnama la pegi thailand ;p


Lepas kenyang kitorang balik hotel n rehat nanti malam baru keluar lagi untuk cari makanan. Yes kitorang datang hatyai just for relax, visit few places, shop souveniers , and most importantly is the FOOD.  

Malam kitorang jalan jauh cket dari hotel untuk cari Nasi kuning dan ayam goreng panas yang selalu orang cakap sedap tu. Finally jumpa dan memang sedap dan MURAH pon. Xpenah malam makan heavy, malam tu plak i makan xingat dunia. Lepas makan terus tidooo.. Bagus kan ;) Now dah balik KL still teringat2 nasi kuning dan ayam goreng tu.. Bila tengok mcm biasa je tp bila makan sedap ya amatt..



End of Day 1..