Monday, June 1, 2015

Its time to bounce back


Now it has been almost 9 months in this journey and I felt like not having any progress at all. Or should I say that I have not written anything formal for my research. Not saying that I'm wasting my time by not doing anything; I did read and still gathering all the journals for my research. Its just I did not WRITE. Full stop!

Its time to bounce back and start a new style of working. From now I should start writing up my literature review and drafting my annual review report.

To do list ;

- literature review : due 14/6/15
- annual review report (draft) : due 30/6/15
- visualise research timeline
- understand probability & bayesian belief network
- take Mathlab course
- latex for presentation slides

Hopefully that I manage to complete the task before going back for my brother's wedding in end of August.



Thursday, April 30, 2015

Improving my ability to explain things better


Assalamualaikum & Good Morning

One thing for sure, I have difficulties in explaining things to other people. Which is hard when you are doing research. Remember that I told you that I have my presentation in my last post? Yeah, it was yesterday. Huhu I felt bad for myself because I did not manage to convey my presentation as it should be because I was too nervous and not used to; 1) speak in front of the people 2) cannot explain things in a proper way or as it should be. After the presentation, some friends came and said they like my topic but at a certain point they did not get the idea of what am i trying to explain. And later, I met with my supervisor, he said that I need to practise how to explain the ideas more because in the future I have to present in conferences and workshops. So I think this the right time where I have to find my courage to overcome fear of talking in front of the people and remind myself that I can do it. 





p/s: am used to work behind a machine and I don't talk too much. Shy person!!


My dear friends, please make doa for my success and Allah give me a smooth sailing journey. Be happy always :)

Take care

-Yana


Sunday, April 26, 2015

Pengalaman baru yang bakal ditempuhi dengan penuh semangat dan diredhai Allah...


Assalamualaikum & Salam Sejahtera

Catatan pertama setelah lebih setahun rasanya menyepikan diri. Bagi yang tidak tahu saya sekarang berada di UK bagi melanjutkan pelajaran dan cita-cita saya. Alhamdulillah Allah makbulkan doa saya untuk diberikan peluang untuk merasai pengalaman belajar di luar negara. Syukur Ya Allah. 
Dengan ini bermula episod saya sebagai seorang pelajar semula setelah hampir 6 tahun meninggalkan status tersebut.

April 2015, genaplah 7 bulan saya dan suami berada di bumi UK ini. So far, semuanya berjalan lancar dan kami dapat menyesuaikan diri di sini. Environment pula, kami suka dan selesa kerana mostly penduduk di sini adalah berbangsa inggeris dan tidak ramai yang berbangsa asing. Tahap keselamatan adalah lebih terjamin dan setakat ini tiada kes yang tidak diingini berlaku. Alhamdullillah untuk itu semua. Allah tentukan tempat terbaik untuk kami. Sememangnya cita-cita saya dari kecil untuk belajar di luar negara dan merasai pengalaman hidup di bumi asing ini kerana pada masa kanak-kanak dahulu saya pernah mengikuti abah ke Florida, Amerika Syarikat untuk melanjutkan pelajaran di sana selama 3 tahun. Since then, saya menyimpan cita-cita tersebut. Namun baru sekarang Allah makbulkan permintaan itu. Berbekalkan scholarship, here we are in UK with a huge responsibility and a great adventure!! 

Tujuan saya menulis blog ini semula adalah untuk berkongsi sedikit sebanyak pengalaman sebagai student dan maybe its one way of releasing stress for me. Sekarang sudah masuk Spring dan tidak lama lagi Summer. Bunga-bunga banyak dan hari siang semakin cepat. Sekarang baru jam 9.42 pagi di sini. Selasa and Rabu ni ada presentation for all 1st and 2nd year student, present any topic that you like but we are encouraged to present on what we have done so far for the past 6 months. Nervous yang amat sebab semua masih dalam progress and now still doing it. I hope it can be done by today so that I can email it to my supervisor tonight or early morning tomorrow. Harapnya sempat la. Pasal study kita cerita di lain post. So now, undur diri dulu sebab nak siapkan kerja. Huhu

Doakan saya berjaya mencapai cita-cita dan dipermudahkan segala urusan pembelajaran ye kawan-kawan. Aminn..

Take care :)

Meh share sket la pics...

The Hulk

Gun wharf Quays

Pic lama candid by husband while waiting for seminar.. December 2014

Autumn in my heart.. 

Rindu sangat kat anak2 bulus ni semuanya



Monday, March 3, 2014

It's March and 2014



Well Hello 2014! Even though its March. Phew after 1 year of long silence I manage to write a bit in this blog.

What happened last year, naa nothing much but last year I managed to secure a scholarship for my study. Will blog about it later ;) But I guessed last year was a relax year for me. Everything when smoothly. Yeay finally my childhood dream come true ;)

Starting my 2014 with performing Umrah with my family and my lovable husband. It was a memorable experience to us. A journey to be near to our creator, Masyaallah so peaceful and no words can describe. Our promises that if permits by Allah we will go there again Insyaallah, Amin.  And Half this year, I'll be working as usual and maybe Insyaallah in Sept or Oct I will be flying to UK to continue my studies. Wish me luck guys.. I am hopping that things will go accordingly *cries supervisors and universities registration* Ya Allah please ease my path to be success in what ever I do. Aminn. Its a new turning point for me because I will be far away from them. No worries as that was technology for,the difference only is the time zone. Hello mak abah n adik2 nanti boleh la melawat kaklong kat sana ye! :P Another reason to jalan2. Hahaha

Lastly my resolutions for this year, is to study smarthard, build up a family, be happy and enjoy my new journey with a new environment. Oh not to forget to become a better muslimah.. Aminn ya rabbalalamin.

Wednesday, January 2, 2013

2013 Resolutions


Assalamualaikum & Morning

How's everyone? Hopefully u will be bless with a great health and happiness all around. Me? Alhamdullillah still alive and kicking day by day. 

Year 2012 had been great to me and my family. Marked my 1st anniversary in June, finally received a windfall after 4 years of waiting ;) Manage to present my dad a Victorinox Swiss Army timepiece and mom a Coach handbag with my hard earned money, got my iphone5 (TQ hubs), no new bags for this year saving up for this year InsyaAllah (hopefully my dream comes true this year.. aminn). Treat my bros n sista, went to hatyai with my lovely BFF. And many more as i can't recall what else ;p 2012 was my lucky year i think. And thankful to ALLAH for granting almost my wishes.


2013? another 363 days to go through and i pray to ALLAH please let me and my family lots of happiness, wealth, health, benefits to all of us. Make us nearer to u ALLAH. InsyaAllah if permits my mom and dad will perform their hajj end of this year. Pls Allah make it easy for them. To my bros n sistas, all the best and remember family is everything that we have and stay together always no matter what happens. To hubs, always stay the same but of cos i hope u'll be the leader to the family and always love me n our family forever. Wish u all the best in what ever u do and generate more income dear.. hehe ;) Hopefully our holiday plan will flow smoothly. For ME, i want to be a better person, lovely daughter, cool kaklong, lovely wife, insyaAllah if Allah permits sporting mommy (hoping the best this year), make more income and enjoy my life to the fullest.. Before i forget, I want more bags.. Muahahha hubs take note ok ;p

Ya Allah murahkan la rezeki kami dan mudahkan la segala urusan kami

Till then..

Bye 2012
Welcome 2013





 

Friday, December 28, 2012

Day 5 : Yeay balik KL


Ok ni last day, bangun pagi2 terus siap then tunggu taxi yang kitorang dah pre booked dengan lovely tours 300THB. Last night kitorang stay kat BP Hotel, hotel ok nice, cantik lagi dari Grand Plaza Hotel tp jauh cket la kena jalan kalau nak pegi tempat jual2 makanan bila malam. Disebabkan last day xde apa2 nak beli n buat just packing so kitorang ok la. 

Overall my point of view about Hatyai :

  • Not so friendly people, xsuke senyum, suke cakap jerit2 as if kitorng pekak or agaknya xpaham. Kadang2 rude jugak so sabar k ;p
  • Suka korek idung so beware ok whatever u touch or bought. Kalau beli buah or barang makanan make sure basuh or tgk si penjual tu cmne. Except orang Melayu thai sana.. boleh la..
  • Not so hygienic place to visit if u have kids. Kalau bawa make sure prepare betol2.
  • Lots of dogs, kiri kanan depan belakang. Bukan yang puppy tu tau ni yang besar godang tahap cam stray dogs tu.. So be extra careful xpasal2 kena kejar or kena samak nti
  • Kalau nak beli barang souvenier tu mesti tawar sampai orang tarik muka masam. Haha ;)
  • Always planned mana nak pegi and survey brapa kena bayar utk tuk2 especially kalau nak visit tempat2 di hatyai. Kalau setakat nak pusing2 around pekan hatyai tu 20THB je
  • Xyah risau makanan halal, ada je.   
  • Kalau beli air xkesah la air ape2 kt kedai makan if u nak kurang ice or xnk ais kena charge lebih
  • Bersepah2 pork jual kt kedai makan tu. Siap ada kepala kaki telinga la.. Euww
  • Apa lagi eh.. xigt dah.. Ok lastly JUST ENJOY! sebab mana2 tempat kite pegi pon xde tempat yang perfecto rite..

So far trip ke Hatyai ni okla dengan budget ciput boleh enjoy. Roughly below RM1000 boleh bersuka ria.. Yeay mission accomplish ;))

Next trip kitorang plan dengan family masing2 lak.

Till then Bye Hatyai.. 

Thursday, December 27, 2012

Day 4 : Free n Easy


Hari ke empat ini, xde aktiviti yang dirancangkan. Just free and easy. Kitorang bangun lambat cket kiranya lepas subuh tido balik kejap then sambung borak2 atas katil. Bila tengahari sikit siap2 mandi semua dan terus keluar cari makanan. Kitorang dah siap2 beli biskut semalamnya so makan la untuk alas perut supaya xmasuk angin. Al maklumla ada preggie mom kan ;) 

Mula lah cari kedai nak makan, brunch terus la kiranya. Then kitorang lepak kejap sambil borak2 lagi.. Girls will always be girls.. Talking non stop ;p Pastu kitorang sambung jalan n plan nak massage, manicure dan pedicure. Murah sangat kt sana. Mani Pedi hanya 200THB. Pastu add foot massage 300THB jadi la 500THB = RM50.. Mane nak nak dapat kt KL kan.. 

Bila dah settle semua, balik hotel sambung borak lagi then tidoo.. Hahaha betul free n easy ni. Sebab esoknya nak balik dah so malam tu kitorang buat last shopping souveniers untuk abiskan saki baki duit THB sebab esoknya nak balik dah pepagi.

Oh lupa nak bgtau, kitorang ni memang fully utilize cuti2 ni maksudnya keluar awal pagi then balik malam je. Xde pictures sebab bateri kong..LOL. Ada yang kitorang makan kat restoran tomyam.. Kai Tod  Day Cha( xsure la spelling cmne) tapi okla masakan nyaa. Jangan lupa try Teh Ais Hatyai dalam bahasa thai Cha Yen. Semua market yang ada kitorang pegi Santisuk Market, Kim Yong Market, Yong Dee Market, Asian Market. Semua2 tu ada jual macam2 makanan, pakaian, kekacang, mainan budak2 dan macam2 lagi. Pastu mesti gak makan pulut mangga yang akak purdah jual tu. Betol2 depan hotel kitorang. Ada jugak pulut ayam. Pink Lady Complex jual t-shirt n bag2 semua. Boleh la nak beli. Mesti tawar ok br dapat harga murah ;)) Night Life kt hatyai memang best xrasa sunyi pon. Orang cakap akan nampak p*ndan tp kitorang pon xjmp pon. Maybe ada tapi kitorang xperasan kot.. hehehe

So penat dah type ni korang tengok gambar je la tau 







Ada berani nak guna untuk baby anda ??